Egyéni konzultációk

Konzultációs ügyelet keretén belül zajló szolgáltatások:

Speciális konzultációk:

 Egyéni konzultációk

rugalmas megoldasok 3

Egyéni konzultációkat többféle céllal, többféle helyen és többféle megoldással végzünk:

 1. Vannak olyan dolgozók, vezetők, akik önként jelentkeznek nálunk,
 2. van, hogy a cég aggódik valakiért a dolgozói közül és gondoskodna általunk róla, vagy egy konfliktusos helyzetet oldana meg konzultációval, vagy valamilyen konkrét célt kellene lelkileg is támogatni.
 3. és van olyan megoldásunk, amivel a cég összes dolgozójának nyújthat egyéni konzultációs lehetőséget. Ezt konzultációs ügyeletnek nevezzük, és felfogható a foglalkozás-egészségügyi ellátás kibővítéseként is.

Álatlában az egyéni konzultációkról

Az 55 perces, 1-5 alkalmas egyéni konzultációkra előre egyeztetett időben és módon, egy nyugodt helyen (irodában, tárgyalóban, vagy terepen lévő konténerben) kerül sor. Azoknak, akik a munkahelyüktől távol szeretnének konzultálni lehetőség van a mi irodánkba való találkozásra. A mai technikai lehetőségeket kedvelőknek pedíg Skypeos konzultáció is elérhető.

Konzultációink elérhetőek angol nyelven is, illetve francia szakemberünk is van.

A konzultáció során sok esetben a kliensek azokat a káros lelki terheket beszélik ki és adják át, amelyeket nem tudnak felvállalni, amelyekkel nem tudnak mit kezdeni. Gyakran ez valamilyen, a kompetenciájukat meghaladó, de számukra rendkívül zavaró munkahelyi probléma. Azoknak, akiknél nem körvonalazódott a problémájuk, tématérképekkel segítünk megtalni a konzultációtól várt célt.

A beszélgetések kezdetén megkötött ún. “pszichológiai szerződés” biztosítja, hogy a beszélgetésen elhangzottakat bizalmasan kezeljük és csak az ő beleegyezésükkel adunk ki arról információt. 

Egyéni konzultációinkon alkalmazott módszereink:

 • Egészségpszichológiai motivációs interjúk
 • Kognitív-viselkedéses módszerek
 • Relaxálás (fókuszolás, autogén tréning)
 • Coaching pszichológia (egészségcoaching, burn out coaching, önismeret coaching)
 • Szupervízió a munkával kapcsolatos elakadásokból való elmozdulásért.

Konzultációs ügyeletről

A konzultációs ügyelet lényege, hogy adott napokon elérhetőek a szakembereink a cég helyszínén egyéni konzultációra. Ugyanakkor a szolgáltatásunkat úgy alakítottuk ki, hogy a szakembereink teszik meg az első lépést a dolgozók felé: munkavédelmi öltözetben a munka helyszínén keresi fel a dolgozókat, munka közben és annak helyszínén látogatják meg a munkatársakat, klienseket.

rugalmas megoldasok 2

 Rendszeres helyszíni jelenlét

A rendszeres helyszíni jelenlét során az általunk kezdeményezett beszélgetésekkel a célunk elsősorban a bemutatkozás, a tájékoztatás és a bizalom építése. Miután megismerték a szakembereinket motivációs beszélgetéseket kezdeményeznek a szakembereink a dolgozókkal, figyelve arra, hogy ne zavarja a munkavégzést. A dolgozókat tájékoztatjuk arról, hogy elküldheti a szakembereinket akkor, ha nem alkalmas időpontban szólítja meg őt pár perces beszélgetésre. A beszélgetések empatikus, laza légkörben zajlanak, időtartamuk igény szerint 10-30 perc. 

Módszerünk abban is speciális, hogy kérdésekkel igyekszünk ráébreszteni kliensünket arra, hogy mi mindent tud megtenni saját érdekében. Mindez egyrészt feszültség-levezetésként szolgál számára, hiszen már önmagában is jelentősen enyhíti stresszérzetét, hogy elpanaszolhatja sérelmeit. Másrészt motiválóan hatnak rá a beszélgetések, hiszen felismeri, hogy van “kiút” a helyzetéből: igyekszünk rávenni, hogy valóban tegye meg a felismert lépéseket, legyen partner problémái megoldásában. A bizalomkiépítés és feszültség-levezetés után a megoldás felé tereljük beszélgetőpartnerünket.

Tapasztalatunk szerint a beszélgetéseket eleinte kissé idegenkedve fogadják a munkatársak, de néhány alkalom után szívesen fogadnak, sőt többen ezek után jeletkeznek egyéni konzultációra. Ennek a megközelítésnek elsődleges célja a bizalom kiépítése, amely akár több hónapot is igénybe vehet. Ezért ez a szolgáltatás 1-3 éves elköteleződést kíván a megrendelőtől és tőlünk is, egyfajta cég gondozási modellt képviselve. Mégis időt kell szánnunk rá, hiszen erre alapozva léphetünk tovább a problémák feltárása és megoldása terén. Tapasztalatunk, hogy ez a lépés megkönnyíti az egyéni konzultációkra való jelentkezést, ahol a mélyebb összefüggésekről, nyugodt körülmények között is beszélhetünk. Eddigi programjainkban hetente 2-4 órát töltünk egy cégnél helyszíni bezsélgetésekkel.

Az egyéni konzultáció esetében a dolgozó már előre tud arról, hogy beszélgetni fog valamelyik munkatársunkkal, hiszen ő jelentkezik be a szakemberhez. Minden cégnél 5 szakember elérhető a dolgozóknak, így a szimpátia szerint válaszhat konzulenst. 
Tapasztalataink szerint azok a dolgozók, akik részt vesznek az egyéni konzultációkon a társaikat is bíztatják, hogy vegyék igénybe ezt a lehetőséget.

 Tájékoztató csoportok

 Azok a cégek, akik elköteleződnek a konzultációs ügyelet mellett olyan csoportos programokat is biztosítunk, amelyek rövidebben a tréningeknél és teljes mértékben igazodik a munkavégzés helyszínéhez. Szükség szerint műszakváltáskor egy műhelyben vagy az udvaron is megtartjuk a programunkkal kapcsolatos 15-25 perces tájékoztatóinkat, megkönnyítve az információ terjedését. 

Tájékoztatókat a program eljén javasoljuk, de amennyiben a stressztényezők felmérését, a pszicho-szociális kockázatértékelést is mi csináljuk, akkor az eredményekről való tájékoztatást is mi vállajuk az adott csoport vezetőjével együtt, támogatva a közvetlen vezetők munkáját. munkaruha kicsi 

Interaktív pszicho-percek

A rendszeres jelenlét során és az egyéni konzultációra való jelentkezést és a fő üzeneteink eljuttatását csoportos pszicho-perces edukálással is biztosítjuk. Ezt a szolgáltatásformát is csak a konzultációs ügyelettel elköteleződött partnereinknek biztosítjuk.  

A 20-25 perces programjaink alkalmával könnyed ismeretterjesztést nyújtunk 10 alap témából kiválasztott témából, amelyet a vezetőkkel való egyeztetés során döntünk el. Programunkkal célunk tudatosítani mindazon lehetőségeket, amelyeket a dolgozó tehet Önmagáért, a munkaképes állapotáért, ezáltal a kiégés megelőzéséért.
Ezt a szolgáltatást általában gyárakban műszakváltáskor, irodai dolgozóknál pedig ebéd időben valósítjuk meg, összesen maximum fél órát felhasználva a munkaidőből.   

treningek kepzesek 1

A szakember ilyenkor a témában felmerülő kérdésre is válaszol, de lehetőség van akár ezután egymással megbeszélni a tapasztalatokat 

rugalmas megoldasok 4

Problémás munkakapcsolatok javítása mediációval

Munkatársak, vagy nehezen együttműködő csoportok közötti kapcsolatok javítását vállaljuk, a problémák mögötti lelki háttér támogatásával.
A problémás felek közötti megbeszéléseken moderátori szerepben támogatjuk a megbeszélés hangvételét és nyugodt körülményeit. Előtte és utána egyéni beszélgetésekkel segítjük a felek egymásra hangolódását és a számukra megfelelő megoldások képviselésére való felkészülést. Ha eldöntötték a felek, hogy közös megoldást keresnek, akkor kapcsolatjavító mediációt is biztosítunk pár alkalommal.
Amennyiben az egyén a saját helyzetét alaposabban szeretné megérteni, szupervíziót javaslunk a helyzet alaposabb átlátásának érdekében.

 

Speciális konzultációinkról

Azoknak a cégeknek is biztosítunk egyéni konzultációkat, akik a cégük csak egy részének segítenének. Jellemzően egy kulcsemberüket vagy vezetőjüket szeretnék megtámogatni lelki szinten.

Konflitusos munkahelyi helyzeteket és kényesebb helyzetek kezlésekor is jól jöhet egy pszichológusi odafigyelés. 

Olyankor is segíthet a lelki felkészítés, amikor nagy mentális megterhelésű projektben kell támogatni koncentrálást és a stresszkezelést.

Vezetői lélek-boxutca - kulcsember gondozás

boxutca

A vezetőknek biztosított egyéni konzultációkra a vezetők önként is jelentkezhetnek, de a cégük is kezdeményezheti a lelki támogatást.

A vezetők naptára munkaidőben annyira telített, hogy gyakran nem tudják megoldani a saját lelki feltöltődésüket. Mindezt megkönnyítve, mi kimegyünk az irodába egyéni konzultációkat vagy visszajelzéseket adni. A vezetőnek ezáltal, hasonlatosan a Forma 1 versenyautókhoz elég csak kiállnia a pálya szélére a "Lélek-boxutcába", és utána feltöltődve futhatja tovább a köreit. A Lélek-boxutcában igény szerint többféle szolgáltatást kaphat, melyet szükség esetén több szakember közös munkájával biztosítunk:

 • tankolhat - feltöltődhet egy kicsit lelkileg, hogy bírja a munkát,
 • navigációs megbeszélést - konkrét helyzetet átbeszélve ráláthat a rá váró pálya lehetőségeire és felkészülhet a nehézségekre, vezető coaching pszichológusaink segtíhetnek
 • polírozást, tisztítást - hogy tisztábban láthassa a pályát maga előtt
 • kis szervízt - enyhébb problémák kezelésében egészségpszichológusaink segítenek
 • nagy szervízt - mélyebb problémákban a klinikai szakpszichológusaink segíthetnek.

Felkészítés szakmai olimpiára

skills

A motivált szakmunkásokat szívesen támogatjuk lelki módszerekkel, támogatva ezzel a magyaroszági szakmai képzés jövőjét. Önismeret- és teljesítménycoaching eszközökkel támogatjuk a szakmai olimpiára való felkészülést a Skills Hungary, Skills Europa, Skills World versenyekre. Stresszkezelő módszereket, moderált közös versenyző-szakmai edző konzultációkat, kommunikációt és felkészítési terv pontosítást támogató tréningeket tartunk a szponzori, felkészítő csapatnak. A versenyzőt egészségpszichológiai, coaching és relaxációs módszerekkel készítjük fel a versenyre. 

Összeg: